Fläsklägg med rotfrukter och persiljemajonäs

Rotfrukter och fläsklägg
Det började med att jag i affären komöver lite fläsklägg som låg på utgående datum. Typ 59 kronor kilot. Strålande. Så förbi grönsaksdisken och plocka med lite söta norötter och palstenackor. Alla i en behändig storlek. Ungfär lika så de kokar på samma temp och tid. Väl hemma fram med Sous vide, vaccmaskin och påsar. Fläsket ner i påsen med salt, svartpeppar, vitpepparkorn lite lagerblad och några nejlikor. Osaltat smör, olja och en halv pressad citron. Ner med påsen i baljan för att gotta till sig i drygt 20 timmar och 68 grader.

Grönsakerna skalas och kokas i saltat vatten när det köttet är klart. Det går på ett kick.

Till detta serverar jag en persiljemajonäs och toppar med persiljeolja och lite lökblast i brist på persilja och gräslök. Allt samman sköljs med en härlig Nebbiolo.

Råvara
Fläsklägg
palsternackor
Morötter
Lökblast eller persilja alt gräslök för topping

Persiljemajonäs
Snabbmajonäs med stavmixern. Nej med allt i en smal hög bunke och mixa till lagom konsistens. Mer olja ger en tjockare majo.
Ett ägg, en sked fransk dijonsenap, salt, vitpeppar, svartpeppar, lite syra (pressad citron eller en skvätt vinäger, det är vad man har hemma) och så klart olja. Jag använder rapsolja, 1,5–2,5 dl. Beror på hur tjock jag vill ha den. Och ner med bladpersiljan och dra igång stavmixerna. Jobba med mixer, olja och smaker till belåtenhet.